نمک نوعی ماده معدنی با خواص درمانی فراوان است. استفاده از خواص درمانی نمک این ماده امر تازهای نیست و به قرنها پیش بازمیگردد. مراجعه مکرر مردم به غارهای نمکی برای شفای بیماری نیز تائید همین موضوع است. البته امروزه غارهای نمکی برای سهولت استفاده به اتاقهای نمکی تغییر شکل دادهاند. با توجه به اینکه اغلب افراد در مورد نمک و خواص درمانی نمک آن اطلاعات کاملی ندارند بر آن شدیم تا در این مقاله در مورد نمک و خواص آن صحبت کنیم. در ادامه به پرسشهای زیر پاسخخواهیم داد.
کدام بیماری و مشکلات را میتوان با استفاده از نمک درمان کرد؟
چه کسی برای اولین بار به خاصیت درمانی نمک پی برد؟
با داکو سالت مرجع تخصصی اتاق نمک در این مقاله همراه باشید.
چه کسی برای اولین بار به نمک و خواص آن پی برد؟
پی بردن به خواص درمانی نمک برای اولین بار به قرن ۱۸ و کشور لهستان بازمیگردد. درواقع سلامت جسمانی کارگران شاغل در معادن نمک این کشور نسبت به سایرین سرمنشأ این حقیقت بود. بعد از تائید این موضوع توسط فلیکس بوژوفسکی پزشک لهستانی، غارهای نمکی برای درمان بیماریهای تنفسی مورداستفاده قرار گرفتند. بهرهگیری سنتی از این ماده تا قرن ۱۹ بهصورت سنتی ادامه داشت؛ اما در سال ۱۹۹۰ و با ساخت دستگاه پاشش نمک، اتاق نمک (غار مصنوعی) جایگزین غارهای نمکی شد.
اولین بار یک پزشک لهستانی متوجه خواص درمانی نمک شد. ازآنپس تا مدتها غارهای نمکی بهعنوان مکانی برای درمان بیماران تنفسی و پوستی کاربرد داشت؛ اما امروزه اتاق نمکی جایگزین این غارها شده است.
نمک و خواص آن
خواص درمانی متعددی برای نمک عنوانشده است. برخورداری از این خواص نیازمند استفاده خشک یا تر از این ماده معدنی است. شاخصترین کاربرد خواص درمانی نمک آن در موارد زیر خلاصهشده است:
بهبود مشکلات تنفسی
مهمترین کاربرد نمک و خواص آن مربوط به بهبود عملکرد دستگاه تنفسی است. مجاری تنفسی به دلایل مختلف در معرض هجوم آلودگی، ویروس و باکتریهای بیماریزا قرار دارد؛ بهعنوانمثال میتوان به آلودگی هوا، استعمال دخانیات، دود سیگار، گردوغبار، بخارت شیمیایی و … اشاره کرد. ذرات نمک موجود در هوا بهمحض استنشاق به مجاری تنفسی راهیافته و آنها را ضدعفونی میکند. به نقش ضد باکتریایی ذرات نمک میتوان خاصیت ضدالتهابی را نیز اضافه کرد.
درنتیجه بسیاری از بیماریها و مشکلات تنفسی از قبیل سرماخوردگی، سینوزیت و آنفولانزا به کمک نمک درمانی بهبود پیدا میکند. ازجمله عوارض قابلدرمان با نمک درمانی میتوان به سرفه، خسخس سینه، تنگی نفس، گرفتگی بینی، گوش، گلو و عفونت اشاره کرد. افراد مبتلابه سایر اختلالات تنفسی از قبیل آسم و برونشیت نیز میتوانند زیر نظر پزشک از خدمات نمک درمانی استفاده کنند.
نمک بهواسطه نقش ضدالتهابی و ضد باکتریایی خود، مجاری تنفسی را از هرگونه عامل بیماریزا پاکسازی میکند. درنتیجه برای بیماران مبتلابه آنفولانزا، سرماخوردگی، عفونت سینوزیت، آسم و … بسیار مفید است.
درمان جوش و آکنه
فعالیت غدد سبابه یا چربی از سن بلوغ آغاز میشود. ترشحات این غدد بهواسطه منافذی به سطح پوست راه مییابد. گاهی اوقات مسیر انتقال چربی به سطح پوست تحت تأثیر عوامل مختلف مسدود میشود. درنتیجه چربی در مجاری تجمع یافته و شرایط را برای رشد و گسترش باکتری فراهم میکند. فعالیت باکتریها در ادامه موجب ایجاد جوشهای چرکی و ملتهب میشود. روشهای مختلفی برای درمان جوش بالغین (رزاسیا) و آکنه وجود دارد؛ اما اغلب بر پایه مواد شیمیایی و با عارضه زیادی همراه است.
یکی از کاربردهای نمک و خواص آن مربوط به درمان جوش است. ذرات موجود در نمک بلافاصله بعد از قرارگیری در سطح پوست باکتری و مواد آلودهکننده را به خود جذب میکند. از طرفی نقش ضدالتهابی داشته و از تورم آنها میکاهد. درنتیجه انواع جوشهای پوستی در چندین مرتبه نمک درمانی بهبود پیدا میکند. لایهبرداری یکی دیگر از خواص نمک است که به بهبود وضعیت پوست کمک میکند. ضمن اینکه عوارضی چون پوستهپوسته شدن، پیری پوست، زگیل، پینه و … را میتوان با استفاده از آن درمان کرد.
نمک با ضدعفونی کردن سطح پوست مانع تجمع باکتری در منافذ آن میشود. خاصیت ضدالتهابی و لایهبرداری نمک نیز به بهبود هرچه سریعتر عوارض پوستی از قبیل جوش، آکنه، رزاسیا، پیری پوست و … میکند.
تسکین درد مفصلی و التهاب
بسیاری از بیماران مبتلابه آرتریت، روماتیسم و … از التهاب مفصل و درد حاصل از آن رنج میبرند. یکی از کاربردهای نمک و خواص آن مربوط به رفع التهاب مفاصل است. نمک درمانی با غلظت زیاد زمینه جذب آب اضافه موجود سلولهای ملتهب را فراهم میکند. نتیجه کار کاهش تورم و تسکین درد مفصل است.
بسیاری از بیماریها با تورم و التهاب مفصل همراه هستند. ازجمله این موارد میتوان به روماتیسم، آرتریت و … اشاره کرد. نمک درمانی به دلیل خاصیت ضدالتهابی به کاهش تورم و تسکین درد افراد کمک میکند.
درمان اگزما و درماتیت پوستی
نوعی عارضه پوستی که با قرمزی، خارش، پوستهپوسته شدن و تورم همراه است، اگزما یا درماتیت نام دارد. البته این دو عارضه بر اساس عامل ایجادکننده (داخلی یا محیطی) با یکدیگر متفاوت هستند. از نمک درمانی بهعنوان یکی از روشهای مؤثر در بهبود اگزما یا درماتیت پوستی یاد میشود. این در حالی است که روشهای شیمیایی عوارض بالایی داشته و حتی امکان عدم بهبود وضعیت پوست نیز وجود دارد. به خواص درمانی نمک میتوان کنترل و بهبودی پسوریازیس را نیز اضافه کرد.
اگزما، درماتیت پوستی و پسوریازیس به دلیل خارش، قرمزی، التهاب و پوستهپوسته شدن مشکلات بسیاری برای بیمار ایجاد میکند. با استفاده از نمک درمانی میتوان تا حد زیادی این عوارض پوستی را کاهش داد.
تسکین خستگی
گاهی به دلیل فعالیتهای سنگین مقادیر قابلتوجهی اسیدلاکتیک در عضلات تجمع پیدا میکند. از نشانههای تجمع اسیدلاکتیک میتوان به درد عضلات، سوزش، گرفتگی، ضعف و حس مورمور شدن اشاره کرد. با نمک درمانی میتوان بخش زیادی از این مشکلات را برطرف و بدن را به حالت طبیعی بازگرداند.
طی فعالیت شدید و سنگین به دلیل تجمع لاکتیک اسید در عضلات، مشکلاتی از قبیل مورمور شدن عضلات، گرفتگی، سوزش و ضعف بروز پیدا میکند. با نمک درمانی میتوان بر بسیاری از این عوارض غلبه کرد.
درمان افسردگی و اضطراب مزایای نمک و خواص آن
تعادل یونی در بدن و محیط پیرامون برای حفظ سلامتی از اهمیت بسیاری برخوردار است. گاهی میزان یونهای مثبت از حد طبیعی فراتر میرود. استفاده از وسایلی چون رایانه، تلفن همراه، تلویزیون و … در این موضوع نقش دارد. از عوارض چنین شرایطی میتوان به سردرد، خستگی و کسالت اشاره کرد. یکی از کاربردهای نمک و خواص آن در کنار خاصیت ضدالتهاب و ضد باکتریایی خود، تولید یون منفی است. افزایش یون منفی در بدن رابطه مستقیم با افزایش تولید هورمون سراتونین در بدن دارد. تولید این هورمون موجب بهبود تمرکز، کاهش سردرد، استرس، اضطراب و خستگی میشود. تقویت سیستم ایمنی را نیز میتوان به این موارد اضافه کرد.
نمک ظرفیت تولید یون منفی بالایی دارد. درنتیجه با کمک نمک و خواص آن میتوان از عوارض کاهش یون منفی و غلبه یون مثبت در محیط از قبیل خستگی، سردرد، استرس، اضطراب و بیحالی جلوگیری کرد.
سخن پایانی
راههای مختلفی برای درمان مشکلات تنفسی وجود دارد. ازجمله روشهای طبیعی، ساده و در دسترس میتوان به نمک درمانی اشاره کرد. البته کاربرد نمک و خواص درمانی نمک آن تنها محدود به این مورد نیست. بلکه برای بسیاری از عوارض پوستی از قبیل آکنه، جوش، اگزما، درماتیت، پینه، پیری پوست و … نیز کاربرد دارد. برای رفع استرس، اضطراب، خستگی، دردهای مفصلی و سردردهای میگرنی مفید است. شما در رابطه با نمک درمانی چه تجربهای دارد؟ منتظر شنیدن پاسخ شما در بخش نظرات هستیم.